Minister van Economische Zaken Henk Kamp wil geen directe staatsinterventie om de overname van PostNL door het Belgische Bpost tegen te houden. Maar hij dreigt het Belgisch post- en pakjesbedrijf wel met represailles.
Het kabinet ziet een “goede toekomst voor een zelfstandig PostNL”, zei Kamp maandag in een debat in de Tweede Kamer. Hij herhaalde een overname van PostNL door het Belgische Bpost niet logisch.
Hij herhaalde een overname van PostNL door het Belgische Bpost niet logisch te vinden. “Dat is een stap terug.”
Geen staatsinterventie bij PostNL
Maar het kabinet gaat geen aandelen nemen in het Nederlandse bedrijf om zo invloed te hebben op de overname, zei Kamp. ,,Het kopen van aandelen zoals de PvdA voorstelt, is geen wenselijke optie.” De regeringspartij wil dat er gekeken wordt of de overheid 10 procent van de aandelen kan kopen. Dat zou volgens haar zo’n 250 miljoen euro kosten.
Het bestuur van PostNL en de aandeelhouders moeten reageren op het bod van de Belgen, zei Kamp. “Daarbij moet het primaat van het bedrijf en de aandeelhouders worden gerespecteerd”.
Binnen enkele dagen komt er volgens hem een reactie van PostNL op het nieuwe voorstel van het Belgische bedrijf.
Overheid kan recht postbezorging afnemen
De meerderheid in de Kamer voelt niets voor de overname en wilde weten wat de minister concreet kan doen om het te stoppen. Kamp gaat onder meer kijken naar de voorwaarden voor de postbezorging in ons land. Hij gaat onderzoeken of de bescherming van deze dienst wel goed geregeld is als de bezorger in buitenlandse handen komt.
Hij maakte verder duidelijk dat het kabinet elk moment deze gegunde taak tot postbezorging van PostNL kan afnemen. Ook kan er nog gekeken worden naar de winstmarge op de postbezorging. Nu is die maximaal 10 procent.
Kamp noemde het verder opmerkelijk dat in de afgelopen maanden geen enkele keer door de Belgen met hem contact is gezocht. Pas zondag kreeg hij een e-mail van de baas van Bpost. Ook vanuit de Belgische overheid gebeurde dat niet. Op verzoek van Kamp was er wel drie keer een gesprek met zijn Belgische collega over deze zaak.